Akershusmagasinet | 02. Tora valgte Telekom
868
page-template-default,page,page-id-868,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
Lønn under utdanning, spennende utfordringer og varierte arbeidsdager; Tora er storfornøyd med yrkesvalget.
Foto: Kristin Svorte

TORA VALGTE TELEKOM

Tora hadde gode karakterer, og tenkte hun burde gå realfag. Men en spøk endret planene til 20-åringen: Nå er hun snart ferdig utdannet telekommunikasjonsmontør.
Med stø hånd finner Tora Kristine Holen frem i klyngen av knallgule fiberkabler her inne på serverrommet til kunden. Det durer av strøm, lukter betong og teknikk. Hennes arbeid sørger for at telekommunikasjon-signalene går akkurat slik de skal. To og et halvt år som lærling nærmer seg slutten. Begynnelsen på det hele var en spøk.

– Læreren min ville jeg skulle tulle med rådgiveren på ungdomsskolen, si at jeg enten ville velge mekk og lakk, eller elektro. Så jeg gjorde det, og rådgiveren syntes det var veldig kult, han pushet meg til å prøve, og jeg kjente at jeg likte det. Jeg liker jo å drive med hendene, finne ut av ting, gjøre noe, ikke bare sitte og skrive. Så da endte jeg opp med elektro.

«OI, SKAL DU GÅ ELEKTRO!» Mange var overrasket, men alle syntes det var kult at hun valgte noe annet enn det «trygge standardløpet» – som hun jo selv også hadde sett for seg: For hun var så god i matte, tok videregående matte i 10. klasse. Så hun burde vel søke seg til studiespesialisering..? Men tanken på tre nye år på skolebenken fristet ikke så veldig, dessuten hadde hun vært på utplassering på elektrofag både i 9. og 10. klasse.

– Ordinær studiespesialisering ville på en måte bli tre år til med ungdomsskole, bare med mye mer arbeid. Yrkesvalg gir deg så mange valg, du kan kryssbytte, du får prøvd deg i bedrifter. Jeg liker følelsen av å gjøre noe nyttig for samfunnet, av å gjøre en jobb uten å skrive lange stiler om Ibsen.

I FJOR TOK HUN påbygg som privatist på kveldstid: Norsk, matte, historie og naturfag.

– Det gikk bra, selv om jeg fortsatt ikke er blitt noe bedre i norsk skriftlig med analyser og sånt, ler Tora.

Med disse fire fagene i boks, har hun generell studiekompetanse.

– Jeg tok det litt for å kvitte meg med presset om at jeg «må» ta videre utdanning, for det er jo noe jeg får høre; at «du skal vel videreutdanne deg?». Jeg tenker at det kanskje er lurt, men samtidig vet jeg at jeg har så mange muligheter til å videreutvikle meg som fagarbeider i firmaet.

Der kom hun inn som lærling i 2. klasse på videregående. Første året gikk hun VG1 Elektro. Ut i fra dette kunne hun velge ulike studieretninger som til sammen favner 32 ulike yrker.

– I 2. klasse valgte jeg data og elektronikk. Da kan du velge om du vil være på skolen og jobbe med oppgaver, eller være ute i bedrift.

Bedriften Eltel networks ble Tora sin lærlingbedrift, hvor de etter hvert fikk på plass en god opplæringsplan. Nylig gjennomførte Tora mastekurs, snart skal hun jobbe med mobil- og radiolinjer også i høyden.

Kanskje videreutdanner hun seg med tiden. Kanskje ikke. Akkurat nå er hun ikke der at det er så aktuelt. Men hvis hun vil, kan hun gå videre, bli ingeniør, for eksempel.

– Det er så mange muligheter at jeg ikke har rukket å sette meg inn i alt.

Som femtenåring så hun ikke for seg at hun som 20-åring skulle gå med arbeidsbukser, alltid beredt med skrutrekker. Men fem år etter synes Tora Kristine Holen at hun har kommet langt.

– Det var veldig stor overgang fra en ganske slapp hverdag med skole, til å jobbe fem dager i uka. Nå tjener jeg penger, jeg har flytta hjemmefra, ja, jeg ble plutselig voksen. Det synes jeg er veldig gøy.

VARIERT

I begynnelsen var Tora helt overveldet av alle ledninger og koblinger. Hun setter stor pris på variasjonen i yrket. Her med mentor Fredrik Fanghol.

KOMMET LANGT

Tora Kristine Holen har litt lopper i blodet, og synes det er supert med et yrke hvor hun ikke bare må sitte stille. Hun er snart ferdig utdannet telekommunikasjonsmontør.

EGEN INNSATS

– Det lønner seg å være frempå og interessert, da lærer du mye mer, og det blir mye morsommere, sier Tora.

MAMMA ÅSE: – INGEN BLINDVEI

Jeg hadde ikke helt sett for meg at Tora skulle gå denne veien, men det var ingen grunn til at hun ikke skulle gjøre det. Dette er ingen blindvei om hun skulle angre seg. Andre i vår familie har tatt vanlig studiespesialisering, og det får man jo ingen jobb på i dag. Mens Tora er nesten ferdig utdannet, og har mange muligheter til å gå videre om hun vil. Det sier Toras mor, Åse Holen.

Nå tjener jeg penger, jeg har flytta hjemmefra, ja, jeg ble plutselig voksen. Det synes jeg er veldig gøy.