Akershusmagasinet | 03. Bra business for Bernard
869
page-template-default,page,page-id-869,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
Bernard gikk en annen vei enn de fleste av kompisene, det har han aldri angret på.

BRA BUSINESS FOR BERNARD

Mens kompisene valgte BI, ble Bernard rørlegger. 21 år gammel startet han sitt eget firma. Nå har han to ansatte, og er fullbooket et snaut år frem i tid.
Businessen går sjukt bra!

Bernard Leganger smiler bredt der han står i 60-talls villaen på Nesøya. Firmaet hans, Vi Kan Oppussing AS, står for totalrenovering av huset. I campingvognen utenfor har de nettopp hatt lunsjpause. Nå venter en ny arbeidsøkt for 25-åringen & co.

I forhold til etterspørselen, kunne han hatt adskillig flere ansatte.

– Men det gjelder å ha en sunn vekst, ikke ekspandere for fort. Jeg kunne sikkert hatt ti ansatte i morgen, men da hadde vi ikke klart å levere kvalitet, forklarer Bernard.

Han har aldri vært i tvil om hva han skulle bli: Håndverker. Broren er altmuligmann. Fetteren tømrer. Moren advokat, faren økonom.

– Da jeg gikk på ungdomsskolen var moren min advokat for et tømrerfirma. Da fikk jeg muligheten til å være i det firmaet en skoledag i uken.

MENS KOMPISENE ble blåruss og søkte BI, tok Bernard en annen kurs: Han gikk på Bygg og anleggsteknikk, og fikk prøvd seg på en rekke områder: Flislegging, rørlegging, tømrer. Etter det første året på videregående kunne han velge mellom 22 forskjellige fag.

– Jeg syntes alt sammen var veldig gøy, og spurte læreren min hva jeg burde velge. Han sa: Hvis du synes alt er like gøy, bør du velge det som er best betalt, og som gir minst slitasje på kroppen.

Dermed valgte han spesialisering innenfor rørlegger i 2. klasse. Etter læretid på to og et halvt år var han ferdig utdannet.

– Det var ute i rørleggerbedriften jeg lærte aller mest. Men jeg ser jo i ettertid at det ikke var dumt å være på skolen, heller. Vi hadde blant annet tegning og bransjelære.

Allerede mens han tjenestegjorde i sjøforsvaret, startet han sitt eget firma – med hjelp av økonom-faren.

– Hvis du spør meg hvordan du starter en bedrift i Brønnøysund, så vet jeg ikke hva jeg skal svare. Men hvis du spør hvordan du etablerer en håndverksbedrift, så har jeg greie på det.

BERNARD ER totalleverandør av oppussing-tjenester, og jobber tett på alle sine prosjekter. De konkrete resultatene er noe av det han liker aller best med jobben.

– Kundene blir jo så fornøyd når vi pusser opp et bad fra 70-tallet. Du kan tenke deg hvor stor forskjell det da er å ha et helt nytt bad.

På en måte heier Bernard på det å velge et yrke man virkelig har lyst på. Men lyst er ikke nok. Det må også være et marked for yrket, understreker han.

– Ok, bli det du vil bli, men tenk også på pengene! Det er viktig å få frem hvor sjukt mange gode muligheter som finnes i yrkesfagene, og hvor mye penger der er å hente der. Du må velge det yrket som samfunnet har bruk for. Den jobben jeg gjør kan ikke tas over av datamaskiner.

Han er også opptatt av at en rekke yrkesfag gir mulighet for andre typer jobber.

– Er du for eksempel tømrer, kan du bli proffselger ut til andre, jobbe hos leverandører, hos store bedrifter innen gips, hunton, ja, masse forskjellig. Hvis jeg mot formodning skulle bli lei av det jeg gjør i dag, kan jeg for eksempel få meg en god jobb innen salg.

GODT VALG

– Jeg har aldri hatt dårlige karakterer som gjorde at jeg var «nødt» til å gå yrkesfag. Jeg har alltid visst at det var veien jeg ville gå, sier Bernard Leganger.

FORNØYD

Bernards firma er så etterspurt at han har måttet si nei til flere oppdrag. Han jobber tett på hvert prosjekt, og er alltid med på selve arbeidet. Som her, i en villa på Nesøya utenfor Oslo.

FULL STØTTE PÅ HJEMMEBANE

– Å ta yrkesfag når du er fra Bærum er ikke så vanlig, men vi har selvsagt backet Bernard hele veien. Det sier hans mor, Anne Kjersti Hauge, som er utdannet advokat.

Bernard var et ekstremt aktivt barn. Noe av energien fikk han utløp for i tømrerfirmaet hvor hun skaffet ham jobb. Han var der en dag i uken på ungdomskolen.

– Det var et fantastisk firma, og der fikk han et sted hvor han mestret fullstendig. Jeg synes Bernard har vært tøff som startet for seg selv så tidlig. Selv drev jeg for meg selv som advokat i mange år, det kan hende han i det fikk en trygghet på at det å være selvstendig næringsdrivende kan gå bra.

Men det gjelder å ha en sunn vekst, ikke ekspandere for fort. Jeg kunne sikkert hatt ti ansatte i morgen, men da hadde vi ikke klart å levere kvalitet.