Akershusmagasinet | 08. DanseFOT
874
page-template-default,page,page-id-874,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
Det unike med DanseFOT er koblingen med det profesjonelle dansemiljøet. Her fra samarbeidsforestillingen med Nagelhus Schia Productions.
Fra v. Aurora Steine, Guro Nagelhus Schia, Julianne Suttie og Camilla Hope Jæger. Foto: Antero Hein

DanseFOT

En sal full av dansere er ikke så spesielt. Men det er ideen og samarbeidet som ligger bak.

Klassisk musikk fyller dansesalen på Rud videre-gående skole i Bærum. Elleve sortkledde dansere følger nøye med på Toini Kristensens instruk-
sjoner. Kristensen har vært førstelektor i dans, og ledet bachelorutdanningen i klassisk ballet ved Kunsthøgskolen i Oslo. Hun er en av en rekke kapasiteter som underviser elevene. De er fra hele fylket og har kommet gjennom nåløyet og inn på talentprogrammet DanseFOT.

Som Johanne Annesdotter Skogstad (Lommedalen), Sophie Myra Hauge (Eidsvoll), Sonja Hovik Brendås (Jessheim) og Rebecca Vanessa Eltoft Røste (Langhus). Alle går på danselinje på sine respektive videregående skoler, danser på private ballettskoler, og er plukket ut til DanseFOT vg1. Det innebærer ti helgesamlinger i løpet av ett år, og workshop med dansere fra Nagelhus Schia Productions.

I ALT 38 DANSERE fordelt på tre partier er med. Danserne er fra 12–13 til 16 år.

– Jeg har vært med i to år, og lært mye som jeg ikke ville ha lært på en vanlig ballettskole. Her blir det forklart på en annen og mer grundig måte enn jeg er vant til, sier Johanne.

– Det er veldig gøy å se hvordan jeg utvikler meg her, supplerer Sophie.

– Ja, her får vi det lille ekstra som det kanskje ikke er tid til i andre sammen-
henger, konstaterer Sonja.

– Jeg lærer mye mer om hvordan jeg kan bli bedre, konkluderer Rebecca.

Ingen av dem kjente hverandre før de møttes på første samling i høst.

– Det er veldig kult å bli kjent med folk fra andre skoler, for her kommer du bare inn på bakgrunn av dans. På skolen kommer man også inn på karakterer. Det er veldig høyt nivå på denne gruppen, og da blir man pushet til å jobbe hardere, mener Johanne.

Hun er altså i sitt tredje år i talentprogrammet, og har dermed vært med i to forestillingsproduksjoner i regi av DanseFOT. Den siste i samarbeid med Nagelhus Schia Productions.

– Det er en av de beste opplevelsene jeg har hatt! Jeg følte meg som en profesjonell danser, og fikk et innblikk i hva det innebærer å være en danser. Det er jo mye mer enn bare det man ser på scenen.

DanseFOT ER ET talentutviklingsprogram som har sitt utspring i kulturskolen i Bærum. Det startet som et samarbeid med de fem store ballettskolene i Bærum.

Fylkeskommunen har imidlertid – i tråd med kulturplanen – bevilget penger til en egen klasse som favner talenter fra hele fylket. Nagelhus Schia Productions skal være tilknyttet dette arbeidet.

– Vi hadde så vidt startet i Bærum da fylket fikk høre om DanseFOT. Fra 2017 var fylket med, og vi fikk midler til å starte opp en egen klasse for elever fra hele Akershus og for gjennomføring av en årlig danseproduksjon, sier Julie Finckenhagen Sandli, koordinator for DanseFOT.

– Det unike med DanseFOT er koblingen med det profesjonelle dansemiljøet. Samarbeidet med Nagelhus Schia Productions gir talentene viktige forbilder og gode kunstneriske utviklingsmuligheter.

DanseFOT ER FOR elever i ungdomsskole-
alder. Fylket har samtidig bevilget midler for at DanseFOT skal være et forsterket tilbud i den videregående skole for utdanning av dansere. Akershus Fylkeskommune vedtok i desember å videreføre DanseFOT-programmet også i Vg2. De kan altså ha et løp som går over fem år. Vi tilbyr progresjonsfremmende undervisning på fordypningsnivå, som kan forsterke deres innsikt, erfaring og forståelse for en mulig yrkesvei, forklarer Finckenhagen Sandli.

Hun understreker viktigheten av samarbeidet med dansetilbudet på elevenes hjemsted.

Det er her de legger grunnlaget og har sitt sosiale nettverk. Men så kommer de til et visst nivå hvor de trenger faglig påfyll, fordypning og utfordringer. DanseFOT kommer som et forsterket tilbud til det de allerede har. Her møter de likesinnede i et profesjonelt miljø.

For å styrke både elevene og sam-
arbeidet, tilbyr DanseFOT kompetansehevende kurs til pedagoger som har elever i talentprogrammet.

– DanseFOT er et helhetlig fordypningsprogram som legger til rette for at både elever og dansepedagoger i Akershus Fylke kan møtes, lære, dele og inspirere hverandre. Alle DanseFOT-samlingene er åpne for elevenes pedagoger, og vi arrangerer egne pedagogkurs for å stimulere hele fagfeltet i regionen, sier Julie Finckenhagen Sandli.

Danserne selv er storfornøyd med fylkets talent-satsing:

– Det er veldig lurt! Dansemiljøet er ikke så stort, og man kan føle at dans ikke blir satt så høyt overalt. Men her kan vi satse skikkelig og øke nivået.

Etter en smekkfull audition kom 14 dansere med i talentprogrammet DanseFOT vg1. Fire av dem er Johanne Annesdotter Skogstad (Lommedalen), Sophie Myra Hauge (Eidsvoll), Sonja Hovik Brendås (Jessheim) og Rebecca Vanessa Eltoft Røste (Langhus).
Foto: Kristin Svorte