Akershusmagasinet | A1 Follorådet
928
page-template-default,page,page-id-928,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
ARTIKKELANNONSE
Nytt veterinærbygg på NMBU i Ås innebærer en stor statlig satsning i Follo. Sikt fra Nordskogen. Arkitekt: Link Landskap/Henning Larsen Architects, Fabel Arkitekter (ØKAW)

Follo i farta

Når Follobanen står ferdig i desember 2021, vil reisetiden mellom Oslo S og Ski reduseres fra 22 til 11 minutter. Samtidig er Folloregionen inne i en rivende utvikling, blant annet med flyttingen av Veterinærinstituttet og Veterinærhøgskolen fra Oslo til NMBU/Ås. Det satses stort i hele Follo, og regionen ruster seg for vekst i de kommende årene.

– Dette er en satsing vi har ventet på, og når den nå kommer, er Follokommunene opptatt av å ta imot veksten på en god måte, sier Ola Nordal, leder i Follo-regionen og ordfører i Ås kommune. Kollega Thomas Sjøvold i Oppegård er enig.

– Folloregionen har mye å tilby både næringsliv, statlige virksomheter og ikke minst innbyggerne. Her vil folk finne et variert kulturtilbud, storslått natur og gode, nære oppvekstsvilkår for de minste, samtidig som storbyen Oslo er svært tilgjengelig, påpeker han.

– Follobanen vil få avganger som ligner T-banen, og reisetiden fra tettstedene i Follo vil være kortere enn en reise fra Nydalen til sentrum, påpeker han.

 

Rik natur

De seks Follo-kommunene Nordre Follo (nåværende Oppegård og Ski), Vestby, Nesodden, Frogn, Ås og Enebakk kan til sammen skilte med lang kystlinje, store skoger, godt utbygd skole- og barnehagetilbud – for å nevne noe. I et tiårsperspektiv ser Nordal for seg en betydelig økning i innbyggertall fra dagens vel 140 000.

– Regionen er forberedt på vekst, og kommunene har utbyggingsprosjekter i gang for å møte utviklingen, sier han.

– Både når det gjelder bolig, skole og idrettsanlegg er det stor aktivitet i hele regionen, konstaterer han.

– Follokommunene Nesodden, Enebakk, Frogn, Vestby, Ås og Nordre Follo kan tilby gode bomiljøer i små og store tettsteder og byer nær kyst og skog. Det tror vi flere og flere vil få øynene opp for, sier han.

 

Vil ha etableringer

Follo-ordførerne er opptatt av at regionen også har mye å tilby næringsliv og andre virksomheter som er på utkikk etter velegnet lokalisering sentralt i Østlandsområdet.

– Veksten i etableringer har lenge vært forbeholdt vestsiden av Oslo, men mye tyder på at trenden er i ferd med å snu, sier Sjøvold.

– I Folloregionen er det stor aktivitet, og den nye banen vil også i denne sammenheng bety mye, sier han.

– Samtidig er både E6 og E18 viktige transportårer som går gjennom regionen, og det burde være gode muligheter for vellykket etablering, tror han.

– Vi ser at pendlermønsteret allerede er i endring, med økt pendling inn til Follo. Oslo og Folloregionen kommer til å bli en velintegrert bo- og næringsregion, og etableringen av for eksempel Veterinærinstituttet på Ås og politistasjon Øst i Ski sentrum, viser at mange allerede tenker i disse baner, sier han.

– Et annet godt eksempel er IBM-bygget på Kolbotn. Der jobber det nå 300 flere enn da IBM var der, legger han entusiastisk til.

På stasjonen i Ski, som om to år vil fremstå som et transportknutepunkt for hele regionen, er de to ord-
føreren skjønt enige om én ting – Follo er klar for vekst!

Ola Nordal, leder i Follo-regionen og ordfører i Ås kommune. Kollega Thomas Sjøvold i Oppegård.