Akershusmagasinet | A2 ROAF
929
page-template-default,page,page-id-929,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
ARTIKKELANNONSE
Husholdningskundene til ROAF har aldri gjenvunnet mer enn de gjør nå.

Miljødugnaden starter hjemme hos deg

Det starter med deg! På kjøkkenbenken, på loftet, i garasjen eller i hagen, fastslår ROAF-sjef Synnøve Bjørke. EU har et mål om at 65 prosent av alt avfall skal materialgjenvinnes innen 2035.

Tøffere mål enn EU

– Vi liker en skikkelig utfordring. Derfor har vi satt oss et mer ambisiøst mål, om hele 70 prosent ombruk og materialgjenvinning innen 2030, forteller Bjørke. Hun er administerende direktør i Romerike Avfallsforedling IKS (ROAF).

– For å nå disse målene er vi helt avhengige av at innbyggerne våre blir med på miljødugnaden. Hvis alle bidrar med sitt, kan vi sammen nå de ambisiøse målene vi har satt oss og bli best på materialgjenvinning i Norge, sier Synnøve Bjørke.

Snart halvparten

I 2017 kom ombruks- og materialgjenvinningsgraden blant husholdningskundene til ROAF opp i 47,4 prosent. Den har aldri vært høyere, og bare i løpet av ett år har den økt med 2,6 prosentpoeng. 2018-tallene er ikke klare ennå.

– Vi er på rett vei, men samtidig er det et stykke igjen til vi når målene våre. Det vil kreve en felles dugnad slik at vi får omsatt riktige holdninger til riktige handlinger, sier hun.

Matavfall skal i grønn pose

ROAF gjør sitt for å hjelpe kundene med å ta de miljøriktige valgene, og hadde blant annet kampanjer i fjor for å få flere til å sortere riktig.

Alt matavfall skal alltid i grønn pose, og plasten kastes sammen med resten av restavfallet. ROAFs moderne ettersorteringsanlegg for husholdningsavfall sorterer ut grønne poser med matavfall, og skiller plasten fra restavfallet i fem ulike plasttyper.

– I dag havner dessverre over halvparten av matavfallet i restavfallet i grønn pose i stedet. Dermed går disse viktige ressursene til energigjenvinning fremfor til å lage miljøvennlig biogass og biogjødsel. Riktig kildesortering krever liten innsats, men gir stor miljøgevinst, og er noe alle kan få til hjemme, fastslår Synnøve Bjørke.

Sønnøve Bjørke og ROAF vil hjelpe kundene med å ta de miljøriktige valgene.